Danie „Nogi z kaczki pieczone w soku jabłkowym” przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Dzierążni zdobyło I miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Jabłkowa pokusa” zorganizowanym przez Fundację Krajowej Grupy Spożywczej S.A. „Pomaganie krzepi”. Pyszna kaczka zachwyciła publiczność festiwalu kulinarnego w Lublinie. Podczas rywalizacji w tzw. „live cooking” każde Koło musiało przygotować 200 porcji swojego popisowego dania. KGW DZIERĄŻNIA zdobyło nagrodę publiczności.

To ogromne osiągnięcie! Gratulacje!

Konkurs miał trzy etapy. Pierwszym było przysłanie przepisu na potrawę wykorzystującą jabłko. Do II etapu zakwalifikowały się 24 koła gospodyń wiejskich. Finał odbył się w Akademii Kulinarnej Studio A w Toruniu, gdzie uczestnicy prezentowali dania z jabłkiem w roli głównej.

Kapituła, pod przewodnictwem finalisty programu Master Chef, Michała Fabiszewskiego, nagrodziła najlepsze potrawy:

  1. KGW w Dzierążni (woj. świętokrzyskie) za „Nogi z kaczki pieczone w soku jabłkowym” (I miejsce).
  2. KGW „Załomianki” (woj. zachodniopomorskie) za „Ulepce jabłkami nadziane, w żurawinowym sosie skąpane” (II miejsce).
  3. KGW w Rudnie (woj. małopolskie) za „Kotleciki ziemniaczane z jabłkiem” (III miejsce).

KGW w Dzierążnia to prawdziwi mistrzowie kulinarnego rzemiosła  Cieszymy się razem z nimi i życzymy powodzenia w kolejnych wyzwaniach kulinarnych!